Sud pravde EU ne „podnosi“ finski konjak

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sud pravde Europske unije presudio je 14. srpnja 2011. u spojenim predmetima C-4/10 i C-27/10 da je Uredba (EZ) br. 110/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. siječnja 2008. o određenju, opisu, predstavljanju, označavanju i zaštiti zemljopisnih oznaka žestokih pića, koja je zamijenila Uredbu Vijeća (EEZ) br. 1576/89, primjenjiva na procjenu valjanosti registracije žiga koji sadrži zemljopisnu oznaku zaštićenu tom Uredbom, čak i ako je registracija obavljena prije stupanja na snagu Uredbe, kao i da je registracija žiga, koji sadrži zemljopisnu oznaku ili riječ koja na nju evocira ili je njezin prijevod i koji je zaštićen u odnosu na proizvode koji ne odgovaraju svojstvima te zemljopisne oznake, protivna Uredbi br. 110/2008.

 

Osnovne činjenice koje su prethodile postupku pred Sudom pravde EU bile su sljedeće. Gust. Ranin Oy je finsko trgovačko društvo koje je 2001. godine finskom nadležnom uredu (Patentti- ja rekisterihallitus) podnijelo prijavu za registraciju dva figurativna žiga u obliku oznake na boci i to za proizvode „konjaci“, odnosno „likeri koji sadrže konjake“ iz razreda 33 Nicanske klasifikacije proizvoda i usluga. Znakovi su sadržavali sljedeće verbalne elemente: „COGNAC L & P HIENOA KONJAKKIA Lignell & Piispanen Product of France 40% Vol 500 ml“ i „KAHVI-KONJAKKI Café Cognac Likööri – Likör – Liqueur 21% Vol Lignell & Piispanen 500 ml“. Početkom 2003. godine registracija je odobrena i napori francuskog Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) da to ospori u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku nisu bili uspješni.

 

Budući da su finski konjaci su među najpopularnijim alkoholnim pićima u Europskoj uniji, bilo je očekivano da Gust. Ranin Oy pokrene postupak pred finskim Vrhovnim upravnim sudom (Korkein hallinto-oikeus). Osnovna tvrdnja bila je da su registracije dvaju nacionalnih žigova protivne pravu EU koje se odnosi na zemljopisne oznake. Finski sud odlučuje uputiti Sudu Prave EU pitanja radi prethodne odluke o tumačenju prava EU. Nastavljajući strogo štititi zemljopisne oznake pozivajući se na njihovu svrhu, Sud pravde EU presuđuje da je Uredba br. 110/2008 primjenjiva i na registracije prije njezinog stupanja na snagu te da je Uredbi protivna registracija žiga, koji sadrži zemljopisnu oznaku ili riječ koja na nju evocira ili je njezin prijevod i koji je zaštićen u odnosu na proizvode koji ne odgovaraju svojstvima te zemljopisne oznake. U ovom konkretnom slučaju to će vjerojatno imati za posljedicu da će finsko nadležno tijelo morati odlučiti o tome da registracije dvaju žigova nisu valjane.

(I. Kunda)