Odbijena nagodba o servisu Google Books

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

GoogleBooskSearch[1]2005. godine pred sudom u SAD podnesena je udružna tužba određenih autora i nakladnika protiv trgovačkog društva Google Inc. radi prestanka povrede autorskih prava i naknade štete. Kao što je poznato, od 2004. godine Google Inc. digitalizira knjige i stavlja ih na raspolaganje internetskim korisnicima u obliku dijelova (engl. snippets).

Tužitelji drže da je to povreda autorskih prava budući da Google Inc. to čini bez dopuštenja autora i drugih nositelja autorskih prava. Google Inc. u svoju obranu prvenstveno ističe da je njegovo ponašanje obuhvaćeno pravičnom uporabom (engl. fair use) koje predstavlja ograničenje autorskog prava prema Zakonu o autorskom pravu SAD-a. 2008. godine stranke su sudu (US District Court, Southern District of New York) na odobrenje podnijele sporazum o nagodbi, koji je međutim uzrokovao brojne primjedbe u javnosti tako da su stranke pristupile njegovoj izmjeni. To je krajem 2009. rezultiralo potpisivanjem izmijenjenog sporazuma o nagodbi koji je potom dostavljen sudu na odobrenje.

 

U svojoj odluci od 22. ožujka 2011. godine, sudac Denny Chin odbio je odobriti sporazum o nagodbi i ostavio je mogućnost strankama da ponovno zahtijevaju odobrenje ukoliko izmjene tekst nagodbe. Više je temelja koje je sudac istaknuo kao razloge za svoju odluku od čega je svakako važno spomenuti da je uzeo u obzir brojne izraze protivljenja iz američke i međunarodne javnosti, kao i istupanje više tisuća članova iz klase tužitelja, odnosno iz parnice. Istaknuo je i sumnju da bi se predložena nagodba mogla smatrati protivna međunarodnom autorskom pravu zbog toga što ona, po načelu opt-out, uključuje i neke autore i nakladnike koji nisu iz SAD-a. Također je izrazio zabrinutost zbog značajne tržišne prednosti koju bi izmijenjeni sporazum o nagodbi priskrbio za Google Inc. pred njegovim konkurentima, kao i zbog korištenja osobnih podataka korisnika usluga tražilice „Google Books Search“. S postupovnog gledišta, sudac Chin također je smatrao da bi ovako izmijenjen sporazum o nagodbi prekoračio granice postavljenog tužbenog zahtjeva. Cjeloviti tekst odluke na engleskom jeziku donosimo ovdje.

 

Sukladno izjavama u javnosti čini se da Google Inc. ne namjerava posustati u svojoj namjeri digitalizacije knjiga i omogućavanja njihovog pretraživanja na internetskim stranicama (u okviru čega je već obrađeno 15 milijuna knjiga), pa će biti zanimljivo promatrati daljnji tijek ove parnice.

 

(I. Kunda)