Pravna mišljenja

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Zavod nudi uslugu visoko stručnog i pouzdanog informiranja o sadržaju europskog prava i prava stranih država. Takvi podaci mogu biti od interesa odvjetnicima, pravnicima u gospodarstvu ili konzultantima u trenutku kada njihov klijent ili poslodavac treba dodatnu sigurnost prije ulaska u neku poslovnu transakciju.

 

Te iste skupine pravnika, ali i suci i pravnici u državnim upravnim tijelima mogu biti potrebiti navedenih podataka ukoliko su suočeni s nemogućnošću da ih na drugi način saznaju, odnosno da ih saznaju u razumno kratkom vremenu. U takvim okolnostima Zavod može biti od pomoći jer može učinkovito odgovoriti na takve potrebe.

 

Pored podataka o europskom pravu ili pravu određene strane države, Zavod je specijaliziran i za izradu pravnih mišljenja u raznim područjima međunarodnog privatnog, europskog i usporednog prava. Takva potreba nerijetko proizlazi iz obimnosti i raznovrsnosti propisa koji poglavito obilježavaju europsko pravo, ali i strana prava u dijelu u kojem preuzimaju dijelove pravne stečevine Europske zajednice, a potencirana je potrebom da se stekne potpuniji uvid u stanje pozitivnog prava koje nezaobilazno uključuje i sudsku praksu. Kao jedan od značajnih primjera pravnih mišljenja koja su 2007. godine izradili suradnici Zavoda može se istaknuti studija koja se odnosila na aspekte tržišnog natjecanja i državnih potpora u sektoru brodogradnje u Republici Hrvatskoj. Pored toga, suradnici Zavoda nerijetko su uključeni u stručne skupine koje rade na novim zakonskim prijedlozima u okviru reformi hrvatskog zakonodavstva.

 

Temeljem svoga dosadašnjeg rada, Zavod je stekao iskustvo u pružanju podataka o europskom i stranom pravu te pravnih mišljenja u tim pravnim područjima te može jamčiti njihovu visoku stručnost i točnost o čemu su se osvjedočili korisnici naših usluga. Također je važno napomenuti da je pritom zajamčena potpuna tajnost svih podataka koji mogu biti predmetom takve zaštite, a koje Zavod sazna kao posljedicu pružanja usluga osobama koje mu se obrate s upitom.