Međunarodna znanstvena konferencija iz područja pomorskog prava

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Zadovoljstvo nam je izvijestiti Vas da zajedno s norveškim Institutom Fridtjof Nansen, Hrvatskom udrugom za poredbeno pravo, Hrvatskim društvom za pomorsko pravo i Pravosudnom akademijom, Zavod pod vodstvom profesorice Vesne Tomljenović organizira međunarodni znanstveni skup RJEŠAVANJE MEĐUNARODNIH POMORSKIH SPOROVA – EUROPSKI I MEĐUNARODNI PRAVNI OKVIR. Skup će se održati 2. i 3. lipnja 2011. godine na Brijunima i okupit će veliki broj uglednih stranih i domaćih znanstvenika i stručnjaka iz područja europskog i međunarodnog privatnog i građanskog postupovnog prava, među kojima su i sveučilišni profesor i bivši sudac Fausto Pocar, sveučilišni profesor i sudac Suda pravde Europske unije Marko Ilešić, direktor Instituta za pomorsko pravo Sveučilišta u Southamptonu profesor Fillipo Lorenzon, direktor odjela za pomorstvo i pravo mora u Institutu Fridtjof Nansen u Oslu Davor Vidas i brojni drugi domaći i strani sveučilišni profesori i stručnjaci iz ovog područja.

 

Ovaj skup predstavlja dio višegodišnje aktivnosti Zavoda u osmišljavanju sustava trajnog obrazovanja u području europskog prava. Cilj ovog skupa je upoznati pravnu javnost, posebice sudstvo, s rješenjima europskih uredbi: Uredbe Brisel I o nadležnosti te priznanju i ovrsi odluka u građanskim i trgovačkim stvarima, Uredbe Rim I o mjerodavnom pravu za ugovorne odnose i Uredbe Rim II o mjerodavnom pravu za izvanugovorne odnose za štetu, s posebnim naglaskom na rješavanju pomorskih sporova s međunarodnim obilježjem. Kako se radi o uredbama koje sadrže opća rješenja međunarodnog privatnog i procesnog prava u građanskim stvarima, u fokusu ovog skupa su odredbe iz uredbi koje su posebno značajne za rješavanje međunarodnih pomorskih sporova. Značenje ovih tema konferencije treba prvenstveno promatrati kroz činjenicu da će, pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, odredbe spomenutih uredbi biti izravno primjenjive u hrvatskom pravnom sustavu. S druge strane, navedene uredbe imat će prednost u primjeni u odnosu na postojeća međunarodnoprivatnopravna rješenja sadržana u našem Pomorskom zakoniku i ostalim propisima međunarodnog privatnog prava. Kako se ta europska rješenja u priličnoj mjeri razlikuju od onih sadržanih u Pomorskom zakoniku, potrebno je upoznati hrvatsko pravosuđe, ali i široku hrvatsku pravnu javnost koja se bavi pomorskim pravom s promjenama koje će nastupiti u tom području.

 

Pored tema iz područja pomorskog europskog međunarodnog privatnog prava na konferenciji će se raspravljati i pojedini aspekti procesa međunarodne unifikacije supstancijalnog pomorskog prava. Tako će se proučavati i aktualna pravna pitanja o čijoj se unifikaciji trenutno raspravlja u okviru rada međunarodnih pomorskih organizacija, kao što su to sudska prodaja broda i status pirata. I konačno, zbog značaja koju u pogledu zaštite i očuvanja Jadrana ima međunarodna i europska regulativa o zaštiti od onečišćenja mora s brodova, na konferenciji ce se razgovarati i o najnovijem razvoju europskog i poredbenog prava u tom segmentu. Cjelokupni program ovog skupa dostupan je ovdje.

 

Obrazac prijave dostupan je ovdje. Ispunjene prijave za sudjelovanje zajedno s potvrdom o uplati kotizacije prema podacima iz obrasca, možete poslati telefaksom na broj 051/359 595 ili na adresu elektronske pošte: zeup@pravri.hr . Rezervacije smještaja obavljaju se slanjem popunjenog rezervacijskog obrasca izravno hotelu.