Knjiga profesora Boučeka o europskom međunarodnom privatnom pravu

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Boucek[1]Rijetka je, stoga uvijek i posebna prilika pozdraviti opsežnije hrvatsko izdanje iz područja europskog međunarodnog privatnog prava.

Vilim Bouček, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, autor je knjige „Europsko međunarodno privatno pravo u eurointegracijskom procesi i harmonizacija hrvatskog međunarodnog privatnog prava“ objavljene 2009. godine.

Knjigu je izdao Pravni fakultet u Zagrebu uz potporu njemačke zaklade Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) i njemačkog saveznog ministarstva Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung.

Na ukupno 255 stranica teksta profesor Bouček bavi se brojim temama koje su prvenstveno zadane, kako sam navodi u predgovoru knjizi, strukturom integriranog studijskog programa Pravnog fakulteta u Zagrebu.
Autorova opažanja, zaključci i predviđanja odnose se na europeizaciju međunarodnog privatnog prava, izvore međunarodnog privatnog prava, povijesni razvitak, pravni ustroj i ulogu Europskog suda pravde u razvoju europskog međunarodnog privatnog prava, utjecaj ljudskih prava i gospodarskih sloboda na međunarodno privatno pravo te naposljetku i harmonizacijski proces hrvatskog s europskim pravom. Knjiga sadrži i kronološko kazalo presuda Europskog suda pravde te stvarno kazalo.
Iako je prvenstveno namijenjena studentima prava, što se potvrđuje ne samo u strukturi već i u njezinom udžbeničkom stilu, ona može biti i koristan izvor saznanja za pravnike koji potrebuju osnovne informacije o međunarodnom privatnom pravu u okviru europskih integracija.

 

(I. Kunda)